Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.1.2009, Petr Stránský, článek
V minulém díle jsme pokračovali v popisu menu Advanced Chipset Features. Dnes v tom sice budeme pokračovat, ale vezmeme na paškál konfiguraci datových sběrnic. Znáte zkratky ISA, AGP, PCI nebo PCI Express?
stařik (5) | 12.3.200916:24
Dobrý den, můžete mi někdo vysvětlit význam, funkci položky PCI Express Frequency­(MHz­)v BIOSU? Standardní nastavení je 100MHz, rozsah 90 až 150MHz. Jaké jsou tedy souvislosti mezi frekvenci grafického čipu­(800MHz­),grafických pamětí­(1400MHz­)a frekvenci sběrnice PCIEx16­(100MHz­)nastavené v BIOSU.
Děkuji
Odpovědět0  0
crasten (6) | 9.4.20104:22
Položka PCI Express Frequency umoznuje pretaktovavat zbernicu PCI­-E. Zjednodusene povedane ­- cez zbernicu PCI­-E putuju graficke data medzi pocitacovym systemom a grafickou kartou. Data maju podobu opisu grafickej sceny, to znamena co ma byt a ako zobrazene. Z tychto dat potom graficky procesor na karte vypocitava presne bitmapy rychlostou 800MHz, ktore su priebezne zapisane do grafickej obrazovej pamate na karte. Sucasne dochadza k dynamickemu vycitavaniu obrazovej pamate rychlostou az 1400MHz na monitor. Tato rychlost ­(1400MHz­) urcuje hornu hranicu moznosti, akou je v konecnom dosledku max. pocet obrazovych bodov urcitej farebnej sirky zobrazovany niekolkokrat ­(napr.100x­) za sekundu. Zhrnute: PCI­-E takt urcuje rychlost zmien sceny, graficky procesor rychlost vytvarania obrazovych detailov, rychlost grafickej pamati urcuje max. pocet obrazovych bodov pri pozadovanej farebnej skale a pozadovanom pocte polsnimkov.
Odpovědět0  0
z3Li | 20.1.200920:23
Jako pekny no, ale kdyz mas v nadpisu ADVACED BIOS tak by jsi mel spis vysvetlit co na co je a urcite ne s touhle deskou ta ma pekne osekane moznosti ladeni biosu, to je z nejakyho PC od DELLu 5 let staryho? Jinak je to pekny ale ISA ??? to snad existuje uz jen itegrovane a PCI to nahrazuje PCIe takze pred 5 letama bych to jeste bral ale ted to je jako by tu nekdo popisoval elekrtonkove salove PC
Odpovědět0  0
Petr Stránský (37) | 20.1.200920:34
Ať se vám to líbí nebo ne, mnoho z uživatelů PC používá stále ještě základní desky, kde sběrnice PCIe není. ISA byla zase doplněna pro úplnost, protože se s nastavením jejich parametrů stále ještě v některých systémech setkáte. Krom toho znám i několik lidí, kteří se sběrem starších kousků HW vysloveně vyžívají. Znalého uživatele pak nějaká ­"neznámá­" volba vůbec nepřekvapí.
Odpovědět0  0
Gepard2 | 19.2.200910:40
Máš recht, občas se hodí znát i historii. Isu jsem sice vživotě nekonfiguroval, ale to ostatní je stále aktuální. Toto je skvělý článek. Tak schválně, kdo z vás by to dokázal napsat lépe ;­-)
Odpovědět0  0
PaiaJBC (58) | 19.1.200914:22
Obsahově výborný, tohle mělo vycházet v dobách, kdy se ISA i PCI aktivně používaly...

Ale u skloňování slova dva­/dvě jsou ve spisovný češtině přípustný jen dva další tvary: dvou ­- dvěma. A to pro všechny rody. Nic dalšího. Tedy zkomoleniny dvouch, dvoum, dvěmi jsou dost mimo...
Odpovědět0  0
Petr Stránský (37) | 19.1.200916:51
Díky za váš příspěvek a pochvalu. Chybičku opravím.

Jinak bych ještě uvedl, že znát nastavení BIOSu je zcela určitě vhodné i dnes. Stále existuje mnoho případů, kdy jeho korektním nastavením můžete běh celého počítače nejen vyladit či jej více přizpůsobit svým požadavkům. Samozřejmě, že se při tomto, ale leckdy neobejdeme bez popisu funkcí, které dnes již moc nevyužijete. Přesto se však stále mohou někomu hodit.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.